版權(quán)說明:本文檔由用戶提供并上傳,收益歸屬內(nèi)容提供方,若內(nèi)容存在侵權(quán),請進行舉報或認領(lǐng)
文檔簡介
1、 中考英語閱讀理解專項復習(導學案)教學目標:1.了解英語閱讀理解的四種題型.2.掌握不同題型的解題方法和技巧.3. 提升學生閱讀理解的能力 .學習重難點:學習運用閱讀理解的方法技巧快速正確地找到答案.教學過程:Step1lead-inTFBOYS is a popular Chinese boy band made up of three members.They are Wang Junkai, 14,Wang Yuan, 13, and Yi Yangqianxi, 13.The boys are all junior middle school students. The band n
2、ame TFBOYS means The Fighting Boys.1.The band name TFBOYS stands for_.A. The Fighting BoysB. The Famous BoysC. The Friendly BoysD. The Fat BoysMain types of reading materials:a.People s stories.c.News report.f.Culture and education.b.Scientific knowledge.d. Ads and application style.g.Societ and lif
3、e. )Step2 Reading strategies閱讀理解主要題型:1.細節(jié)理解題(3.推理判斷題to look for details ) 2.詞義猜測題( (to infer a conclusion) 4. 主旨要意題to guess the meaning)(to find out main idea)閱讀理解解題步驟:第一步,略讀;第二步,尋讀;第三步,復讀1.細節(jié)理解題此類考題一般在文章中都能找到相對應的答案。主要提問方式有:用 What/Who/When/Where/Why/How 等提問 . From the first (second/third ) paragraph
4、 we know that_. Which of the following isn t mentioned? Which of the following is TRUE/ NOT true ?解題技巧:快速捕捉信息,尤其是一些事例、數(shù)字等,劃出相關(guān)句子,去進行對照, 一般能從原文中直接找到答案。2.詞義猜測題此類考題要求考生根據(jù)上下文確定某一特定的詞或短語的準確含義,常見提問方式有: The word “ _” in the passage probably means_. The underlined word “ it ” in the passage refers to(指的是) _
5、. What s the meaning of the underlined word“ _” in the passage?解題技巧:通過閱讀單詞附近的上下文, 斷定該詞的真正含義。 要注意單詞本義之外的符合題意的含義。3.推理判斷題這類題要求考生 透過表面文字信息推測文字的隱含意思, 對文章的發(fā)展情節(jié)和作者態(tài)度、 意圖等做出合乎邏輯的推理判斷 。常見提問方式有:Whatcan we know accordingto the passage?We can guessthe writer of the passage may bea_.From the passage ,we can know
6、_.The writer writes this passage to_.The writer suggests( 暗示 ) that_.4.主旨要意題【說明】主要針對段落(或短文)的主題,主題思想,標題或目的,常見提問方式有:1) Which is the best title of the passage?2) What s the main idea of the passage?3) This passage mainly talks about_.解題技巧:應先通讀全文,理解大意,充分理解主題句的意義。主題句通常出現(xiàn)在短文第一句或最后一句。Try your handAMarco Po
7、lo was from Venice, Italy. In 1271, at age 17, Marco went on a trip with his father and uncle to China. Today people often travel to different places around the world. But it was very hard for people from Europe to visit China then. After three and a half years, the Polos reached China in 1275.While
8、 he was there, Marco Polo worked Kublai Khan, the emperor(皇帝) of China. He wasable to learn and experience many thingsthat were new to Europeans. In his diary, he wrote,“ Kublai Khan s palace is the greatest I ve ever seen. The streets of the new capital. Daidu, are sostraight and so wide.” Paper mo
9、ney also took him by surprise, since it was not yet in use in theWest at that time. Homes were beated with“ black stonesburn. likewhichwood.” These stoneswere coal, and most of the Europeans knew little about it then.After 17 years in China, Marco and his family finally returned to Venice in 1292. A
10、fter hereturned home, Marcocompleteda bookabout his trip, full offacts abouthis wonderfulexperiences in China.71. How was Marco Polo s-andthree-a-half-year journey to China? (細節(jié)理解題)A. Expensive.B. Comfortable.C. Difficult.D. Smooth.72. The Polos finally got to China in.(細節(jié)理解題)A.1271B. 1275C. 1288D.
11、129273. What did Marco do when he was in China? (細節(jié)理解題)A. He worked for the emperor.B. He learned to build city streets.C. He helped to dig for coal.D. He finished a book about his trip.74. What would be the best title for the passage? (主旨大意題)A. Magic“ black stonesC. Paper money on Daidu” B. Marco P
12、olo in ChinaD. Kublai Khan the greatest emperorstep 3.Suggestions on how to read1.Choose the appropriate reading materials to expand the reading quantity.2.Strengthen the training of reading strategies3.Pay attention to the understanding of the long, complex sentences.4.Expand your scope of knowledg
13、e.Step4. Homework.Finish the following passages.2016 年中考閱讀理解BRobots seem to be getting cleverer and cleverer. Here are four examples.BudgeeParoHe was created by FiveHe was made by TakanoriElements Roboties.Shibata.With two wheels and a littlebasket, heHe is used on patients incan carry things for yo
14、u whileyou reathospitals.the shops.He can learn a name and even showfeelings such as surprise, happiness andsadness.RoverSimonHe was created by a team atHe was developed by theSydney University.GeorgiaInstituteofHe is used to make cows move togetherTechnology.from a field to a diary(牛奶場) .He can cle
15、an up offices.In tests, he could tell whether someonewas paying attention to him or not.75.Which robot can help you when you are shopping?A. Budgee.B. Simon.C. Paro.D. Rover.76.We can learn from the passage that Paro.A. can tell whether others pay attention to him B.was createdby Five ElementsRoboti
16、esC. can help cows produce more milkD. is used on patients in hospitals77.What can Simon do according to the passage?A. Show feelings.B. Clean offices.C. Move cows.D.Learn names.78.Where does the passage probably come from?A. health report. B. A tourist map.C. A science magazine. D.A medical diction
17、ary.CThe olive(橄欖) tree probably first grew in southern Asia. And then it spread to Mediterranean(地中海的) countries about 6,000 years ago. Since then, it has beenimportant in Mediterranean people s lives.The olive tree grows in rocky places and it doesnmuch waterneed.Its fruit canbe made int o olive o
18、il. People have used olive oil to cook dishes for centuries. But they havenonlyt used it for cooking. Some ancient cultures believed that it was useful as medicine. In modern times, people still use olive oil both for its taste and its health advantages.Olive oil has also been an important product i
19、n the business and culture of Mediterranean countries. In ancient Greece, for example, anyone who cut down an olive tree was heavily punished. Winners at the Olympic Games wore wreaths(花環(huán)). They were made of olive branches (樹枝) . Sometimes winners were also given a prize of olive oil. People from Gr
20、eece built ships so that they could use olive oil for trade. But it was the Romans who grew the olive tree in the rest of southern Europeand northern Africa.Today, olive oil is still a very valuable product, and many different kinds of olive oil are sold in countries all over the world.79. Where did
21、 the olive tree probably first grow?A. In Asia.B. In Africa.C. In Europe.D. In America.80. What can we learn about olive oil?A. People started to cook with it recently.B. It is made from olive branches.C. People used it to build ships in Greece.D. It can be good for health.81. In ancient Greece, peo
22、ple who cut down an olive tree.A. were wreathsB. were heavily punishedC. got a prize of olive oilD. were regarded as heroes82. The passage is mainly about.A. A. the method of cookingB. the trade of GreeceC. the history of the Olympic GamesD. the story of olive oilDWhile many young people were enjoyi
23、ng the summer vacation, Zach Bonner was working his hardest. Zach started walking from Valrico, Florida, his hometown, on Christmas, 2009. He reached Los Angeles nine months later in September, 2010. He covered a total of 2,478 miles and raised $120,000 for kids in need. Along the way, Zach attended
24、 school online. His mother, brother and sister took turns to walk or drive together with him.Although he is very young, Zach has a long history of helping others. When a terrible storm hit town in 2004, Zach, when six, pulled a wagon(小推車) through his community and collected food for people in need.H
25、e has raised $400,000 for his Little Red Wagon Foundation since then. It gives money to projects which help homeless children. In 2007, Zach began walking tosupport a children s(charity慈善組織) in Tampa, Florida. He finished his journey 23 days later, 280 miles away in Tallahassee. Then in the summer o
26、f 2009, he trekked about 670 miles from Atlanta to Washington, D.C., in just two months.“ Aslong as there are homeless kids, I will never stop walking for them. ” Zach says.83. What did Zach do during the summer vacation in 2010?A. He stayed at home to look after his family.B. He travelled to his ho
27、metown with his family.C. He joined in a school activity with other kids.D. He walked to collect money for kids in need.84.We can learn from Paragraph 2 that Zach.A. began to help people at a very early ageB. made money to pay for his educationC. enjoyed playing around in his communityD. worked very
28、 hard for his family85.At what age did Zach start walking to support a Tampa children s charity?A. At six.B. At nine.C. At eleven.D. At twelve.86.The underlined word“ trekked” in Paragraph 3 probably means”.“A.延伸B. 挖掘C. 跋涉D. 飛行87.Which of the following best describes Zach?A. Friendly and shy. B. Silly but lovely. C. Kind and helpful. D. Clever but lazy.閱讀短文,并用英語回答問題(請注意每小題后面的詞數(shù)要求)。ERock climbing is a popular hobby that many people enjoy doing. You can do it indoors on special walls or outdoors on real mountains. Ther
溫馨提示
- 1. 本站所有資源如無特殊說明,都需要本地電腦安裝OFFICE2007和PDF閱讀器。圖紙軟件為CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.壓縮文件請下載最新的WinRAR軟件解壓。
- 2. 本站的文檔不包含任何第三方提供的附件圖紙等,如果需要附件,請聯(lián)系上傳者。文件的所有權(quán)益歸上傳用戶所有。
- 3. 本站RAR壓縮包中若帶圖紙,網(wǎng)頁內(nèi)容里面會有圖紙預覽,若沒有圖紙預覽就沒有圖紙。
- 4. 未經(jīng)權(quán)益所有人同意不得將文件中的內(nèi)容挪作商業(yè)或盈利用途。
- 5. 人人文庫網(wǎng)僅提供信息存儲空間,僅對用戶上傳內(nèi)容的表現(xiàn)方式做保護處理,對用戶上傳分享的文檔內(nèi)容本身不做任何修改或編輯,并不能對任何下載內(nèi)容負責。
- 6. 下載文件中如有侵權(quán)或不適當內(nèi)容,請與我們聯(lián)系,我們立即糾正。
- 7. 本站不保證下載資源的準確性、安全性和完整性, 同時也不承擔用戶因使用這些下載資源對自己和他人造成任何形式的傷害或損失。
最新文檔
- 企業(yè)內(nèi)部的安全監(jiān)督培訓與教育
- 2025中國電信吉林白山分公司校園招聘高頻重點提升(共500題)附帶答案詳解
- 2025中國林業(yè)集團限公司總部招聘高頻重點提升(共500題)附帶答案詳解
- 2025中國國際海運集裝箱(集團)股份限公司招聘高頻重點提升(共500題)附帶答案詳解
- 2025下半年陜西陜西延安市事業(yè)單位招聘工作人員375人高頻重點提升(共500題)附帶答案詳解
- 2025下半年貴州安順市鎮(zhèn)寧自治縣事業(yè)單位招聘99人高頻重點提升(共500題)附帶答案詳解
- 2025下半年湖北襄陽事業(yè)單位聯(lián)考高頻重點提升(共500題)附帶答案詳解
- 2025下半年四川宜賓事業(yè)單位歷年高頻重點提升(共500題)附帶答案詳解
- 2025上海煙草集團上海牡丹香精香料限公司招聘2人高頻重點提升(共500題)附帶答案詳解
- 2025上半年黑龍江雞西市事業(yè)單位招聘工作人員120人歷年高頻重點提升(共500題)附帶答案詳解
- 數(shù)學-2025年高考綜合改革適應性演練(八省聯(lián)考)
- 2024年秋季學期無機化學(藥)期末綜合試卷-國開(XJ)-參考資料
- 2024年個人總結(jié)、公司規(guī)劃與目標
- 市場營銷試題(含參考答案)
- 2025年1月浙江省高中學業(yè)水平考試政治試卷試題(含答案解析)
- 信用評級機構(gòu)的責任與風險管理考核試卷
- 專題1數(shù)列的通項公式的求法-高二上學期數(shù)學人教A版選擇性必修第二冊
- 工程建設(shè)安全專項整治三年行動實施方案
- 2025年中國帽子行業(yè)發(fā)展現(xiàn)狀、進出口貿(mào)易及市場規(guī)模預測報告
- 工地高處墜落防范與措施方案
- 電氣工程及其自動化職業(yè)規(guī)劃課件
評論
0/150
提交評論