英語閱讀做題技巧——個人總結(jié)_第1頁
英語閱讀做題技巧——個人總結(jié)_第2頁
英語閱讀做題技巧——個人總結(jié)_第3頁
英語閱讀做題技巧——個人總結(jié)_第4頁
英語閱讀做題技巧——個人總結(jié)_第5頁
已閱讀5頁,還剩2頁未讀 繼續(xù)免費閱讀

下載本文檔

版權(quán)說明:本文檔由用戶提供并上傳,收益歸屬內(nèi)容提供方,若內(nèi)容存在侵權(quán),請進行舉報或認領(lǐng)

文檔簡介

1、很多同學都頭痛英語,而英語中閱讀理解總計30分,是所有題 目中所占比中最高的一類題,那么今天我就以2014年的英語a、e 兩篇閱譙通常大家都認為a最簡單,e最難所以才拿這兩篇講解) 給大家解析一下閱讀理解的做法。首先,做閱讀題,不要一上來就開始閱讀,把全文翻譯一遍,因為同學們可能會有這樣的體會,先把文章讀完一遍,當讀題目的時候,似乎在文章里見過,但是粗略找了一遍沒找到在哪,又不得不再讀一遍,這無形中就浪費了同學們的時間。所以,我建議同學們做閱讀時,先讀題目,找到題目中的關(guān)鍵詞(比如名字,身份,特征或者特指的 詞),標出來,如果關(guān)鍵詞是名詞或者動詞,一定想一下有沒有與之 意思相近的詞,同義詞替換

2、是出題的一個重點,有時你所標注的關(guān)鍵詞可能文章中沒有,但文章中肯定有一個與之意義相近的詞。另外,大家一定得清楚“人稱代詞”(it、she、he等)代指什么,其所代指內(nèi) 容一般在前文。那么我先以閱讀a為例,講一下,下面是原題,大家先自己做一下。adear alice,i heard from you three days ago. i'm all right.good news! we moved to a new flat yesterday!there are more rooms here than in our old one.you know, i shared a room

3、with my sister in the old flat but now i have my own bedroom! it is small but it's my favorite room! i can be alone in it. i can read books, draw pictures, listen to my radio and play cds. i can also play games on my computer and send e-mails to my friends.i also love the new bigger kitchen. i l

4、ove helping my mother with our meals. mom cooks well. she always teaches me how to make different kinds of dishes. she lived in china when she was young, so she can cook chinese food. it's delicious.write to me soon and tell me about vour home. please aet on the internet36. lily and her family m

5、oved to a new flata. yesterdayb. last weekc. last monthd three days ago37. lily is very happy mainly becausea. she has just heard from aliceb she has got her own bedroomc she has a bigger bedroom now d. she shares a room with her sister38. lilyon her computer.a. reads books and draws pictures b. lea

6、rns to make different dishesc. plays cds and listens to the radio d plays games and sends e-mails39. from the letter we know all the following except that.a. there is a computer in lilyas room b. lily often helps her mother cookc lily9s mother is good at cooking d lilyas mother is chinesedear alice,

7、i heard from you three days ago. vm all right.good news! we moved to a new flat yesterday! there are more rooms here than in our old one.you know, i shared a room with my sister in the old flat. but now i have my own bedroom! it is small but it's my favorite room! 1 can be alone in it. i can rea

8、d books, draw pictures, listen to my radio and play cds. i can also play games on my computer and send e-mails to my friends.i also love the new bigger kitchen. / love helping my mother with our meals. mom cooks well. she always teaches me how to make different kinds of dishes. she lived in china wh

9、en she was young, so she can cook chinese food. it's delicious.write to me soon and tell me about vour home. please aet on the internet36. lily and her family moved to a new flata. yesterdayb. last weekc 1 ast monthd. three days ago解析:首先第一個題,按照剛才說的方法,先找關(guān)鍵詞,有的同學會說,我覺得關(guān)鍵詞很多 啊,比如“l(fā)ily and her famil

10、y”“moved to a new flatn ,沒錯,這都是關(guān)鍵詞,但有時候題目 不一定是按原文摘抄的句子,所以盡可能找相似的,這樣我們就能定位到第二段第二句“必 moved to a new flatyesterdayr,答案顯而易見。37. lily is very happy mainly because.a. she has just heard from alicec. she has a bigger bedroom nowb. she has got her own bedroomd. she shares a room with her sister解析 這一個題大家需要注意

11、了,是問的情感問題,這一類的關(guān)鍵詞很多都在文章中找不到, 但是大家需要注意的是,英文表達注重情感,不注重意思,所以大家只要把握住這類題的情 感方向就可以了,是樂觀的還是悲觀的,是高興的還是傷心的,然后在文章中找可以表達情 感的這類詞,很明顯,這個題中是“very happy”,樂觀高興的,而能表現(xiàn)出樂觀的詞匯,文 章中只有第二段中的"北is small but it's my favorite廠oom/”和第三段中的“/ also love the new bigger kitchen. i love helping my mother with our meals. mom

12、 cooks well.” ,這時候大家需要注 意了,中考閱讀理解出題,基本都是按照文章的順序一個挨一個的出題,現(xiàn)在只是第二個問 題,所以如果答案在第三段,那么后面兩個問題就沒辦法出了,而且第三段的這一句主要說 明的是做飯的事,很明顯,四個選項中都沒有,只能定位到第二段的it is small but its my favorite room!n ,然而,根據(jù)選項這一句中似乎也沒答案,那么這時這一句的前后句中必然 會有答案,而這一句的前后句是but now i have my own bedroom!”"i can be alone in比”這兩 句話的意思大家肯定明白,答案就出來了

13、。( ps :有些同學可能會覺得,你看著答案怎么 講都可以,但是我可以負責任的告訴大家,做這些題目的時候我沒讀文章,都是用這種方法 直接找到答案的,我上面所寫的是關(guān)于這種方法的思考步驟)38. lilyon her computer.a. reads books and draws pictures b. learns to make different dishesc. plays cds and listens to the radio d. plays games and sends e-mails解析:這個題目,關(guān)鍵詞直接定位到“computer”,很明顯,第二段,最后一句can al

14、soplaygames on my computer and send e-mails to my friends." 答案呼之欲出。39. from the letter we know all the following except that.a. there is a computer in lily's room b. lily often helps her mother cookc. lily's mother is good at cooking d. lily's mother is chinese解析:這類的題屬于概括題,這類的題分兩種,第

15、一種:上一個題目的答案不在最后一段, 或者離文章結(jié)尾比較遠,那么這個題目仍可以用關(guān)鍵詞定位的方法,且答案很多能在緊隨上 一題答案的下文中找岀來,第二種:上一題目的答案在文章的結(jié)尾處,那么這個題目范圍可 能就大點了,基本全文覆蓋,但是依然可以用關(guān)鍵詞定位,不過有時效果不是太好。這個題 目明顯屬于第一類,答案基本都在上一個答案所在句子的后面,上個題目的答案“/ can also playgames on my computer and send e-mails to my friends.' 們可以從該句后面開始找,然而 a there is a computer in lilyas ro

16、om,關(guān)鍵詞 “computer” 明顯定位到該句,正確;b : lily often helps her mother cook,關(guān)鍵詞“mother”"cook”,那么我們可以在第三段中只找到z7 love helping my mother with our meals."" mom cooks well."" she can cook chinese food."這三句很簡單,翻 譯出來 bc 選項都解決了° d. lily's mother is chinese 關(guān)鍵詞umother,uchinesen ,

17、定位到"she lived in china when she was young, so she can cook chinese food.'(定清楚人稱代詞指代的內(nèi) 容),很顯然這句話的意思是她住在中國,并沒說是中國人。同樣的方法,試一下閱讀e,大家先用上面的方法試一下,然后我講 解eon the first day of school our teacher introduced himself and challenged us to get to know someone wc didn't already know. i stood up to look

18、 around when a gentle hand touched my shoulder.i turned around to find a little old lady with a warm smile. she said, "hi, handsome. my name is rose i'm eighty-seven years old."“why arc you in university at such a young age?',i asked. she replied, t'm here to meet a rich husban

19、d, get married, have a couple of kids, and then retire and travel/9i knew she was joking. i was curious(好奇)what might have encouraged her to be taking on this challenge at her age.“i always dreamed of having a university education and now fm getting one!" she told me.we became friends every day

20、 we would talk nonstop after class. i always enjoyed listening to this "time machine as she shared her wisdom(智慧)and experience with me. and rose easily made friends wherever she went.at the end of the term we invited rose to make a lihle speech she cleared her throat and began, “wc do not stop

21、 playing because we are old; we grow old because we stop playing i've learned a few secrets to staying young, being happy, and achieving success. you have to laugh and find humor every day. yoitve got to have a dream when you lose your dreams, you die:"there is a huge difference between gro

22、wing older and growing up. anybody can grow older. that doesnt take any talent or ability. the idea is to grow up by always finding the opportunity in change51. when the author and rose first met, they began their conversation in amannera. politeb impolitec seriousd humorous52. rose went to the univ

23、ersity in order toa meet a rich husbandb make new friendsc get a better jobd get a university education53. the author considered rose as a “time machine becausea. she always came to class on timeb she made friends easily at universityc she enjoyed a long life and had lots of wisdom and experienced s

24、he knew the difference between growing older and growing up54. the word "that” in paragraph 7 refers to(指).a. growing olderb. growing upc staying young d. being happy55. from this passage we know rose believeda. “easier said than done.'b “well begun is half done.c. "it is never too lat

25、e to learn.”d. “reading makes a full man/'eon the first day of school our teacher introduced himself and challenged us to get to know someone we didrtt already know i stood up to look around when a gentle hand touched my shoulder i turned around to find a little old lady with a warm smile. she s

26、aid, “hi, handsome my name is rose i,m eighty-seven years old:"why are you in university at such a young age?,' i asked she replied, t,m here to meet a rich husband, get married, have a couple of kids, and then retire and travel;'i knew she was joking i was curious(好奇)what might have en

27、couraged her to be taking on this challenge at her aget always dreamed of having a university education and now fm getting one!” she told me. we became friends. every day we would talk nonstop after class. i always enjoyed listening to this "time machine” as she shared her wisdom(智慧)and experie

28、nce with me. and rose easily made friends wherever she went.at the end of the term we invited rose to make a little speech. she cleared her throat and began, “we do not stop playing because we are old; we grow old because we stop playing. pve learned a few secrets to staying young, being happy, and

29、achieving success you have to laugh and find humor every day. you've got to have a dream when you lose your dreams, you die”"there is a huge difference between growing older and growing up. anybody can grow older.that doesift take any talent or ability. the idea is to grow up by always find

30、ing the opportunity in change.51 when the author and rose first met, they began their conversation in amanner.a. polite b impolite c serious d humorous解析:關(guān)鍵詞l<rosemufirst met,ubegan their conversation",雖然定位關(guān)鍵詞,但是問題的意思 是需要盡可能翻譯出來的,因為有時可能會出現(xiàn)同義替換,關(guān)鍵詞的意思是與rose第一次 開始對話,那就找找一次談話,也就是直接找第一個帶雙引號的句子,很

31、明顯,第二三段, 這時候大家注意了,以前關(guān)鍵詞定位時,基本都能直接找到關(guān)鍵詞或者關(guān)鍵詞同義詞所在的 句子,答案基本在該句中,但是如果題目中給的關(guān)鍵詞比較泛泛,或者讀不明白,亦或是貌 似找不到答案,這時就需要能往上往下多看一句,往下多讀一句,會驀然發(fā)現(xiàn)knew she was joking” joke :開玩笑,打趣的意思,答案就出來了。( ps :表示態(tài)度的詞一定要記住意 思,自己平時做題中可以收集一下)52. rose went to the university in order toa meet a rich husband b make new friendsc. get a bett

32、er jobd. get a university education解析:題目的意思是:rose上大學是為了什么?關(guān)鍵詞“university”關(guān)于這個的文字只有兩 句:第三段的“"why are you in university at such a young age?"”,第五段的"i always dreamed of having a university education and now i'm getting one!”第三段這句話的意思是為什么你在 這個年齡還上大學,貌似后面的就是答案了,可是通過第一題找到的“i knew she was joking.” 基本否定了這句,那么答案這可能在更后面,也就是第五段,第五段這句話的意思是:我一 直夢想著能接受大學教育,如今我實現(xiàn)了。答案很顯然53. the author considered rose as a “time machine becausea. she always came to class on timeb. she made friends easily at universityc. she enjoyed a long life and had

溫馨提示

  • 1. 本站所有資源如無特殊說明,都需要本地電腦安裝OFFICE2007和PDF閱讀器。圖紙軟件為CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.壓縮文件請下載最新的WinRAR軟件解壓。
  • 2. 本站的文檔不包含任何第三方提供的附件圖紙等,如果需要附件,請聯(lián)系上傳者。文件的所有權(quán)益歸上傳用戶所有。
  • 3. 本站RAR壓縮包中若帶圖紙,網(wǎng)頁內(nèi)容里面會有圖紙預覽,若沒有圖紙預覽就沒有圖紙。
  • 4. 未經(jīng)權(quán)益所有人同意不得將文件中的內(nèi)容挪作商業(yè)或盈利用途。
  • 5. 人人文庫網(wǎng)僅提供信息存儲空間,僅對用戶上傳內(nèi)容的表現(xiàn)方式做保護處理,對用戶上傳分享的文檔內(nèi)容本身不做任何修改或編輯,并不能對任何下載內(nèi)容負責。
  • 6. 下載文件中如有侵權(quán)或不適當內(nèi)容,請與我們聯(lián)系,我們立即糾正。
  • 7. 本站不保證下載資源的準確性、安全性和完整性, 同時也不承擔用戶因使用這些下載資源對自己和他人造成任何形式的傷害或損失。

評論

0/150

提交評論