2018年河北省中考英語試卷(含答案與解析)_第1頁
2018年河北省中考英語試卷(含答案與解析)_第2頁
2018年河北省中考英語試卷(含答案與解析)_第3頁
2018年河北省中考英語試卷(含答案與解析)_第4頁
2018年河北省中考英語試卷(含答案與解析)_第5頁
已閱讀5頁,還剩12頁未讀, 繼續(xù)免費(fèi)閱讀

下載本文檔

版權(quán)說明:本文檔由用戶提供并上傳,收益歸屬內(nèi)容提供方,若內(nèi)容存在侵權(quán),請進(jìn)行舉報或認(rèn)領(lǐng)

文檔簡介

1、絕密啟用前河北省2018年初中學(xué)業(yè)水平考試- 二二二二二二二二二二二二二二二二號生考 -二二二二二二二名姓 -二二二二二一校學(xué)業(yè)畢上 一答 一題(考試時間120分鐘,滿分120分)卷I (選擇題,共75分)聽力部分(第一節(jié),共25分,略)筆試部分V-單項(xiàng)選擇(共10小題,每小題1分,計10分) 選出可以填入空白處的最佳選項(xiàng)。26. Please come in, Alice. Welcome to house.A. herB.hisC. myD.your27. Did you hear the A. adviceB.? A scientist will visit our school.new

2、sC. praiseD.choice28. This dog looksA. cleverB.-.It brave's wearing red shoes.C. funnyD.careful29. Bob, dinner is ready. Please wash your hands you eat.A. untilB. afterC. whileD. beforeA. singsB.sangC. will singD. is singing31. The bread is really delicious.Thank you. I_ it myself.A. makeB.madeC

3、. will makeD. am making32. Can you help me the pen? It,sunder the chair.A. ask forB.look forC. pick upD. put up30. Gary is the best singer in my class. No one else so well.33 .-an invitation to the concert. I can't wait to go.A. receiveB. will receiveC. was receivingD. have received34 . Look at

4、the picture. The top five TV plays in it.A. listB. are listedC. will listD. will be listed35.- Hi, Ken. Did Mrs. Zhang tell us?Yes. She said we should meet there at nine.A. which was the way to the stationB. why we should meet at the stationC. when we should get to the stationD. who we should meet a

5、t the stationVI.完形填空(共10小題,每小題1分,計10分)閱讀下面短文,掌握其大意,然后從各小題所給的四個選項(xiàng)中選出最佳選項(xiàng)。Once there was a king and his daughter. The king asked his daughter how much she loved him. She said that she loved him as much as she loved 36. Her answer made the kingvery happy. Salt is simple thing, 37 it is very important.

6、So the king thought his daughter cared a lot about him.Salt has many 38. Our bodies need salt. If we don' t have enough, our bodies canwork properly. We put salt on icy roads to make them39. We also use salt to produceother products, like paper and glass. But for many years, salt 'most impor

7、tant job was to 40 food. Like other living things, most bacteria(細(xì)菌)need water to live. Salt takes in plenty of water, so most bacteria (名田菌)can not live 41 a salty environment. As a result, salt protects food and many other things. For much of human history, this ability has made salt 42. Every anc

8、ient culture from Egypt to China depended on salt. Even today, the hardworking useful people are 43 as “the salt of the earth”.For centuries, salt was also hard to 44. Its usefulness, together with rarity (稀有)made it very expensive. Salt could even be used like 45. In fact, the word salary (薪水)comes

9、 from the word salt.Today, salt is used more widely and it still plays an important role in our life.36. A. saltB. airC. goldD.sugar37. A. orB. soC. andD. but38. A. formsB. secretsC. usesD. skills39. A. wideB. safeC. smoothD. thick40. A. protectB. provideC. produceD. prepare41. A. inB. outsideC. for

10、D. without42. A. hopefulB. comfortableC. valuableD. successful43. A. savedB. dreamedC. invitedD. described44. A. sellB. getC. takeD. keep45. A. moneyB. medicineC. earthD. foodVII.閱讀理解(共15小題,每小題2分,計30分) 英語試卷第2頁(共22頁)英語試卷第1頁(共22頁)閱讀A、B、C、D四篇材料,然后從各小題所給的四個選項(xiàng)中選出最佳選項(xiàng)。ADear sir,I ordered a skirt from you

11、last month, but there are some problems with it. First, the color is not as green as it is shown on your website. I understand that the picture does not always show the real color, but it should not be that different. Second, I asked for Size M because it is the size I usually wear. But your Size M

12、is so small that I have to give it to my younger sister.I think you should be more serious about your business.Truly,Susan Rosen Dear Ms. Rosen,Thank you for telling us the problems with your order. We hope we can give you better service. We are sending you another skirt with this letter. It is Size

13、 L, and its green color is brighter than the one you had. We hope you like it.Our office hours are 9:00 a. m. 5:00 p. m. Please call us if you have any more questions.Yours truly, Victor Smith46. Why did Susan Rosen write the letter?A. To say sorry to her sister.B.To show the picture to Smith.C. To

14、tell her problem to a friend.D.To talk about what she bought.47. What did Victor Smith do for Susan Rosen?A. He helped her cancel the order.B.He sent her a new skirt.C. He asked her to visit the office.D.He called her for another color.BEdward rose early on the New-year morning. He looked in every r

15、oom and wished a Happy New Year to his family. Then he ran into the street to repeat that to those he might meet.When he came back, his father gave him two bright, new silver dollars.His face lit up as he took them. He had wished for a long time to buy some petty books that he had seen at the bookst

16、ore.He left the house with a light heart, expecting to buy the books. As he ran down the street, he saw a poor family."I wish you a Happy New Year." said Edward, as he was happily passing on. The man shook his head."You are not from this country?" said Edward. The man again shook

17、 his head, for he could not understand or speak his language. But he pointed to his mouth, and to the children shaking with cold, as if (好像)to say, "These little ones have had nothing to eat for a long time."Edward quickly understood that these poor people were in trouble. He took out hisd

18、ollars, and gave one to the man and the other to his wife.They were excited and said something in their language, which doubtless meant, "We thank you so much that we will remember you all the time."When Edward came home, his father asked what books he had bought. He hung his head a moment

19、, but quickly looked up."I have bought no books," said he, "I gave my money to some poor people, who seemed to be very hungry then." He went on, "I think I can wait for my books till next New Year.""My dear boy," said his father, "Here are some books, mor

20、e as a reward for your goodness of heart than as a New-Year gift"."I saw you give the money cheerfully to the poor German family. It was nice for a little boy to do so. Be always ready to help others and every year of your life will be to you a Happy New Year."48. Edward expected to w

21、ith the money he got from his father.A. help the poor familyB. buy something to eatC. buy some pretty booksD. learn another language49. Why did the poor man shake his head when Edward spoke to him?A. He couldn ' t understand the boy. B. He wouldn ' t accept the money.C. He didn ' t like

22、the boy ' s languagD. He was too cold to say anything.50. How much did Edward give the poor family?A. One dollar. B. Two dollars.C. Three dollars. D. Four dollars.51. We know that Edward from the passage.A. got a prize for his kind heartB. had to buy his books next yearC. bought the books at the

23、 bookstoreD. got more money from his fatherCDIY Your Own DessertsWe offer different kinds of classes to you all. A very popular class we are offering these 10 days is the class named "DIY Your Own Desserts".Can you imagine how happy your beloved one will be happy when you give him/her your

24、 DIY desserts on the special days like birthday, Mother ' Isay and Father 'Day? Come to our class and make your own desserts. Give your belovedone-some surprises!The class runs daily and it is a completely hands-on personal cooking experience lasting up to 4 hours learning 34 recipes(食譜)each

25、 lesson. The teacher will first show how to cook different recipes in front of you. And then he will guide you on how to prepare and make the food.At the end of the class you can either eat the meal prepared during the class or take it homewith you. What's more, you ' ll be able to take home

26、 the copies of all the recipes.Costs: $ 30 each lesson. You can start at any time.Go to our website to get more information about the class.You can either e-mail us or come to our office for attending it.52-You can join the class if you like toA. offer some recipesC. make desserts yourself53. You wi

27、llin the class.B. teach how to cookD. get some surprisesA- eat the meal with the teacherC. learn 2 3 recipes each lessons54. You will pay for five lessons.A. $ 30B. $ 60校 55-How can you attend the class?學(xué) 題A. Make a phone call to them.畢C. Get information from parents.B. celebrate the special daysD.

28、have a hands-on experienceC. $ 120D. $ 150B. Send them an e-mail.D. Come to the class directly.D"Volunteering makes you look at the world differently. You see how little things can 無 change a person 'life for the better, which makes everyone a better person." Mason, a volunteer said.Na

29、tional Volunteer Week started in 1974 and is held every April. It is a time to thank volunteers for their achievements. It is also a perfect opportunity (機(jī)會)to encourage others 效 to take their first step toward becoming a volunteer. Making the decision to take the first stepcan be the biggest proble

30、m, because they often wonder if they will be able to meet the organization's expectations (期望).Some people fear not knowing anyone else in the group.Not having enough time also prevents some from sharing their abilities.The following tips can help if you have some of these worries: Choose an org

31、anization with the same interests and common values. Take part in a training meeting for new volunteers, even if it is not asked. Work with a veteran volunteer. He volunteered a lot, he can help you increase the confidence and completely understand the organization's expectations. Invite a frien

32、d or family member to serve. It is a good experience to volunteer with them. Finally, it is most important to enjoy the volunteer experience and to remember that not all volunteer experiences are perfect. If one experience doesn't work, don't give up and you'll surely find the right oppo

33、rtunity.Spend some time on volunteer work and you will see great changes in peopleMason discovered during his volunteer experience,"little things can change a person56. Volunteering can help.A. make a decisionB. see the world clearlyC. thank other peopleD. make person ' s life better57. Wha

34、t could be the reason to stop people taking the first step?A. They don ' t have enoMghs.B. They are prevented by their families.C. They fear that their abilities are shared.D. They don ' t expect to become volunteers.58. Which of the following can help people take the first step?A. Start out

35、 quickly.B. Organize a training meeting.C. Invite a friend to be with them.D. Join in a group with different values.59. The underlined word "veteran" in the passage means "".A. polite B. humorousC. youngD. experienced60. What is the main idea of the passage?A. To tell people to m

36、ake changes in their lives.B. To encourage people to start their volunteering.C. How to make great achievements in volunteering.英語試卷第5頁(共22頁)英語試卷第6頁(共22頁)D. How to keep on volunteering whatever happened.卷n (非選擇題,共45分)聽力部分(第二節(jié),共5分,略)vrn.聽短文填空(共5小題,每小題2分,計10分)筆試部分IX.任務(wù)型閱讀(共5小題,每小題2分,計10分) 閱讀短文,并按要求完成6

37、670題。Artificial intelligence (AI)(人工智能)is growing rapidly. We are living in a world thatdepends more and more on AI. AI is a group of technologies that help machines get, understand and use information to do tasks.AI ' recent developments have got a lot of social attention. Some people have welc

38、omed AI because it makes things possible. For example, AI will have a big influence on areas like medicine and engineering. But this attention has also produced a lot of fear. Especially, many workers are worrying that AI could make them lose their jobs.According to a recent study, nearly five perce

39、nt of jobs will disappear because of AI. In some industries, AI is already doing the work that people used to do, such as assembling (裝配) cars, digging the coal and lifting goods. Self-driving cars and trucks controlled by AI will also take away the driver's jobs in the future.On the other hand,

40、 AI will also create many new jobs for people. More people will be needed to write programmers for AI systems (系統(tǒng))and they will set up and work on them, too. Meanwhile, jobs that require feelings, excellent communication skills with people will not be replaced(取代)by AI. These include jobs in fields

41、like teaching, nursing and personal training.AI is here. It is changing how people live and work in many ways. That makes AI important to watch, not to fear.66、67題完成句子;68題簡略回答問題;69題找出并寫下第二段的主題句;70題將文中畫線句子譯成漢語。66. AI is that help machines to do tasks.67. controlled by AI may make the drivers lose the

42、ir jobs.68. What will AI create for people?69. 70. X.詞語運(yùn)用(每小題1分,計10分)根據(jù)短文內(nèi)容及所給提示,在文中的空白處填寫一個正確的單詞。June 15, 2018This morning I took a bus to school. The traffic was 71.(busy) than usual and there were more people on the bus. At Xinhua Stop, I saw 72.old man get on the bus. He looked very weak. I stoo

43、d 73.and gave my seat to him. He thanked me and asked me about my name and my school. We talked 74.(happy).Later in the 75.(three) class, Mr. Du came in and asked me to go to the front. I didn't know 76. w, so I was a little afraid. Everyone was looking at me. Then he told 77.(they) what I did o

44、n the bus this morning. He 78.(know) it because he got a phone call from the old man. Mr. Du said I could be a good example to my 79. (classmate). It was really a good day 80.f me! I was so proud.XI.基礎(chǔ)寫作(包括 A、B兩部分,A部分5分,B部分15分,共計20分)(A)連詞成句(共5小題,每小題1分,計5分)將所給詞語連成句子,標(biāo)點(diǎn)已給出。要求:符合語法,語句通順,大小寫正確,詞語不得重復(fù)使用。

45、81. it, outside, hot, is ?82. on time, to, remember, arrive83. for lunch, we, what, do, have ?84. a cup of, Lucy, me, tea, brought85. your, beautiful, are, how, kites!(B)書面表達(dá)(計15分)86. 請仔細(xì)觀察下面的圖片,并根據(jù)所給提示和要求寫一篇短文。提示:(1) What are the man and the woman doing?(2) What should you do when you see people li

46、tter like this? Why?要求:(1)短文須包括所有提示內(nèi)容,可適當(dāng)發(fā)揮。(2)短文中不要出現(xiàn)真實(shí)的地名、校名和人名。(3)詞數(shù)80個左右(開頭已給出,不計入總詞數(shù))。參考詞匯: throw, environment, civilized( 文明的)英語試卷第7頁(共22頁)英語試卷第8頁(共22頁)Put Hh ruhhiib pn the 4wlbiri!Tlli> cit it tmr hiimc.英語試卷第9頁(共22頁)英語試卷第10頁(共22頁)I can see a man and a woman in the picture. The man is河北省 2

47、018 年初中學(xué)業(yè)水平考試英語答案解析五、單項(xiàng)選擇26. 【答案】C【解析】結(jié)合語境應(yīng)翻譯為:愛麗絲請進(jìn),歡迎來到我的房子。故選C。【考點(diǎn)】代詞的用法27. 【答案】B【解析】advice 意為“建議”; news 意為“消息、新聞”; praise 意為“贊美、贊揚(yáng)”; choice 意為“選擇”。根據(jù)句意故選B ?!究键c(diǎn)】名詞詞義辨析28. 【答案】C【解析】句意為:這條狗看起來很有趣,它正穿著雙紅鞋。clever 意為“聰明的”brave 意為“勇敢的” funny 意為“有趣的”careful 意為“認(rèn)真的”故選 C。【考點(diǎn)】形容詞詞義辨析29. 【答案】D【解析】根據(jù)句意請?jiān)诔燥堉?/p>

48、洗手,故選D ?!究键c(diǎn)】連詞詞義辨析30. 【答案】A【解析】由Gary is the best singer in my class. 得知該句為一般現(xiàn)在時故選A ?!窘馕觥縿釉~的時態(tài)31. 【答案】B【解析】由句意“面包美味可口”得知是過去自己做的。故選 B ?!究键c(diǎn)】動詞的時態(tài)32. 【答案】C【解析】由句意得知你能幫助我撿起這個鋼筆嗎?它在你椅子下面。pick up “撿起”符合語境故選C?!究键c(diǎn)】動詞短語辨析33. 【答案】D【解析】由句意得知我已經(jīng)收到去音樂會的邀請函。故選D 現(xiàn)在完成時態(tài)?!究键c(diǎn)】動詞的時態(tài)34. 【答案】B英語試卷第 11 頁(共 22 頁)【解析】由語境得知&

49、quot;The top five TV plays" 與 list 之間存在被動關(guān)系;由"Look at the picture" 得知是一般現(xiàn)在時,因此為一般現(xiàn)在時的被動語態(tài),故選B ?!究键c(diǎn)】動詞的時態(tài)和語態(tài)35. 【答案】C【解析】由答語"we should meet there at nine." 可知,問句詢問時間,故選C?!究键c(diǎn)】賓語從句 六、完型填空【文章大意】本文從一個小故事入手,講了鹽的用途,不僅在日常生活上,而且也講了它的藥用價值。同時因?yàn)樗南∮行允沟名}在古今中外都起著很重要的作用并且很受重視。36. 【答案】A【解析】

50、考查名詞辨析,從下面一句話能看出來應(yīng)該是“像愛鹽一樣愛他的爸爸”故選A。37. 【答案】D【解析】考查連詞,從"simple" 和 "important" 可以看出來是相反關(guān)系,所以選D。38. 【答案】C【解析】考查名詞辨析。根據(jù)下文"We also use salt to produce other products" 可知:在講它有很多用途。故選C。39. 【答案】B【解析】考查形容詞辨析。根據(jù)句意“把鹽放在結(jié)冰的路上”可推知:是為了使路面不那么光滑而保持安全。故選B 。40. 【答案】A【解析】考查動詞辨析。根據(jù)下文"

51、;As a result, salt protects food and many other things." 可知:選A。41. 【答案】A【解析】考查介詞辨析。根據(jù)句意,可知:在有鹽的環(huán)境里,大部分細(xì)菌不能存活。故選A。42. 【答案】C【解析】考查形容詞辨析。根據(jù)下文"Its usefulness, together with rarity( 稀有 ) made it very expensive."可知:使得鹽是有價值的。故選C。43. 【答案】D【解析】考查動詞辨析。句意:即使在今天,努力的,有價值的人們被認(rèn)為是“地球之鹽”。故選D。44. 【答案】B

52、【解析】考查名詞辨析。根據(jù)下文:"Its usefulness, together with rarity( 稀有 ) made it very expensive."說明很稀有,很難得到,故選B。45. 【答案】A【解析】考查名詞辨析。根據(jù)下文:"In fact, the word salary (薪水)comes from the word salt." 被當(dāng)成薪水,也就是錢的意思。故選 A。七、閱讀理解A【文章大意】本篇文章是封信件,主要闡述Susan Rosen對訂購的裙子不滿的地方以及Victor Smith先生給予相對應(yīng)解決方法和回復(fù)。46.

53、 【答案】D【解析】 細(xì)節(jié)理解題。由文中"I ordered a skirt from you last month, but there are some problems with it."可知,Susan Rosen寫信主要是為了向Victor Smith 說明她所買的東西以及問題。本題難度較小。47. 【答案】B【解析】細(xì)節(jié)理解題。由文中 "We are sending you another skirt with this letter." 可知,Victor Smith 寄 送給Susan Rosen另外一件裙子。本題難度較小。B【文章大意】

54、本篇是一個記敘文。主要記敘了一個叫Edward的小男孩,用父母給自己的兩美元去幫助更需要的窮人。最后小男孩不僅從爸爸那得到了喜歡的書作為新年禮物并且還得到了比新年禮 物更重要的獎勵一一這就是善良和他人的感謝的故事。48. 【答案】C【解析】細(xì)節(jié)理解題。根據(jù)第三段第二句 "He had wished for a long time to buy some pretty" 可知。49. 【答案】A【解析】細(xì)節(jié)理解題。根據(jù)第六段第二句 "The man again shook his head, for he could not understand or speak

55、his language."可知。本題難度較小。50. 【答案】B【解析】 細(xì)節(jié)理解題。 根據(jù)第七段第二句 "He took out his dollars, and gave one to the man, and the other to his wife" 和第二段 "When he came back, his father gave him two bright, new silver dollars" 可知。本題 難度較小。51. 【答案】A【解析】細(xì)節(jié)理解題。根據(jù)第十一段可知。難度較小。C【文章大意】本文是一篇廣告。主要是介紹DI

56、Y Your Own Desserts課程的主要內(nèi)容以及課程的費(fèi)用和報名的方式。52. 【答案】C【解析】推理判斷題。由第二段中"Come to our class and make your own desserts." 可知,如果你想親自做些甜品,可以加入這個課程。本題難度較小。53. 【答案】D【解析】 細(xì)節(jié)理解題。 由第三段中 "The class runs daily and it is a completely hands-on personal cooking experience lasting - up to 4 hours learning 3

57、-4 recipes each lesson." 可知, 在這個課堂上, 你可以有親身 實(shí)踐的烹飪經(jīng)歷。本題難度適中。54. 【答案】D【解析】細(xì)節(jié)理解題。由文中 "$30 each lesson"可知,五節(jié)課需要$150。本題難度較小。55. 【答案】B【解析】細(xì)節(jié)理解題。由文中 "You can either e-mail us or come to our office for attending it" 可知,可 以通過發(fā)送郵件或直接去辦公室報名參加。本題難度較小。D【文章大意】本篇文章是一篇議論文。通過闡述參加志愿者活動的益處以及如何幫助人們消除對 參加志愿者活動的顧慮從而鼓勵人們參加志愿者活動。56. 【答案】D【解析】細(xì)節(jié)理解題。根據(jù)第一段第二句"You see how little thing s can change a person's life for thebetter"可知。本題難度適中。學(xué)生在選題時容易受到第一句的影響誤選B。但如果仔細(xì)看后面的句子不難選出正確答案。做題時務(wù)必控制答題速度。57. 【答案】A【解析】細(xì)節(jié)理解題。根據(jù)第二段最后一句"N

溫馨提示

  • 1. 本站所有資源如無特殊說明,都需要本地電腦安裝OFFICE2007和PDF閱讀器。圖紙軟件為CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.壓縮文件請下載最新的WinRAR軟件解壓。
  • 2. 本站的文檔不包含任何第三方提供的附件圖紙等,如果需要附件,請聯(lián)系上傳者。文件的所有權(quán)益歸上傳用戶所有。
  • 3. 本站RAR壓縮包中若帶圖紙,網(wǎng)頁內(nèi)容里面會有圖紙預(yù)覽,若沒有圖紙預(yù)覽就沒有圖紙。
  • 4. 未經(jīng)權(quán)益所有人同意不得將文件中的內(nèi)容挪作商業(yè)或盈利用途。
  • 5. 人人文庫網(wǎng)僅提供信息存儲空間,僅對用戶上傳內(nèi)容的表現(xiàn)方式做保護(hù)處理,對用戶上傳分享的文檔內(nèi)容本身不做任何修改或編輯,并不能對任何下載內(nèi)容負(fù)責(zé)。
  • 6. 下載文件中如有侵權(quán)或不適當(dāng)內(nèi)容,請與我們聯(lián)系,我們立即糾正。
  • 7. 本站不保證下載資源的準(zhǔn)確性、安全性和完整性, 同時也不承擔(dān)用戶因使用這些下載資源對自己和他人造成任何形式的傷害或損失。

評論

0/150

提交評論